Πώς βλάπτει το τηλέφωνό σας η παρακολούθηση YouTube;
Η ομάδα του TopCase θέλει να σας πει με λίγο περισσότερες λεπτομέρειες για ένα πρόβλημα που είναι ολοένα και πιο κοινό με τα μοντέλα smartphone που χρησιμοποιούν το λεγόμενο Οθόνες OLED.
Τα smartphone που χρησιμοποιούν οθόνες OLED, αργά ή γρήγορα, θα αντιμετωπίσουν επίσης το κύριο πρόβλημα, δηλαδή το κάψιμο τμημάτων της οθόνης, κηλίδες στην οθόνη από καμένα pixel. Η πιθανότητα να φτάσετε σε αυτό το πρόβλημα δεν είναι μικρή. Πιθανότατα έχετε αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα, είτε στο smartphone σας είτε σε κάποιον που γνωρίζετε, τώρα θέλουμε να σας πούμε λίγα περισσότερα για αυτό το πρόβλημα και ποιες μπορεί να είναι στην πραγματικότητα οι κύριες αιτίες του και πώς μπορούμε να το αποτρέψουμε;

Σε τι είναι η εγγραφή οθόνης;
Η καύση οθόνης αναφέρεται σε μια οθόνη που υποφέρει από μόνιμο αποχρωματισμό σε κάποιο μέρος του πίνακα. Μπορεί να έχει τη μορφή κηλίδων, περιγράμματος εικόνας, ξεθώριασμα χρωμάτων σε ολόκληρη την οθόνη. Η οθόνη εξακολουθεί να λειτουργεί κανονικά, αλλά υπάρχει αξιοσημείωτο ξεθώριασμα ή αποχρωματισμός που επιμένει όταν η οθόνη είναι ενεργοποιημένη. Αυτά τα ελαττώματα πρέπει να είναι μόνιμα για να θεωρηθούν πρόβλημα οθόνης OLED. Συνήθως είναι πολύ δύσκολο και σπάνιο να εντοπιστεί, εκτός αν ξέρετε τι ψάχνετε, και συνήθως χρειάζεται αρκετός χρόνος στην οθόνη για να εμφανιστούν τέτοια σφάλματα. Σε περίπτωση που παρατηρήσετε κάτι τέτοιο, σας συμβουλεύουμε να επικοινωνήσετε με τον πάροχο από τον οποίο αγοράσατε την κινητή συσκευή σας ή με μια υπηρεσία επισκευής οθόνης.
Γιατί συμβαίνει αυτό? Γιατί YouTube θα μπορούσε να είναι μια από τις κύριες αιτίες αυτού;
Η αιτία όλων των εγκαυμάτων οθόνης είναι ο μεταβλητός κύκλος ζωής των φωτεινών στοιχείων της οθόνης. Καθώς αυτά τα μέρη προχωρούν, η φωτεινότητά τους αλλάζει, γι' αυτό και η αναπαραγωγή χρωμάτων των πάνελ μετατοπίζεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. Όλες οι οθόνες παρουσιάζουν κάποιο αποχρωματισμό καθώς γερνούν. Με τη σημερινή τεχνολογία smartphone και smartwatch, η καύση της οθόνης μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα της διαφορετικής διάρκειας ζωής μεταξύ των κόκκινων, πράσινων και μπλε υποπίξελ LED που χρησιμοποιούνται στα πάνελ OLED. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, περιοχές της οθόνης που αλλάζουν σπάνια, όπως τα κουμπιά πλοήγησης ή η γραμμή ειδοποιήσεων, είναι οι πιο πιθανές περιοχές για την εμφάνιση αυτού του ζητήματος. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτές οι περιοχές είναι πιο πιθανό να εμφανίζουν με συνέπεια ένα μεμονωμένο μπλοκ ή χρώμα, ένα εικονίδιο συνόλου ή/και κείμενο, ενώ η υπόλοιπη οθόνη παράγει μια πιο τυχαία επιλογή χρωμάτων από διαφορετικούς ιστότοπους, βίντεο, εφαρμογές κ.λπ. μακρά περίοδο χρήσης. Επομένως, τα δευτερεύοντα εικονοστοιχεία σε αυτές τις περιοχές βλέπουν διαφορετικές ποσότητες χρήσης και, επομένως, γερνούν διαφορετικά, με αποτέλεσμα τελικά μια μικρή διαφοροποίηση στην αναπαραγωγή χρώματος. domidesign

Ένα παράδειγμα αυτού μπορεί να βρεθεί στις νέες τηλεοράσεις με οθόνες OLED, οι οποίες είναι αυτή τη στιγμή μια από τις πιο αξιόλογες τεχνολογίες λόγω των λεπτών οθονών, είναι η λεπτότητα που όλοι κυνηγούν που φέρνει μαζί της πολλά αρνητικά. Σε συσκευές με οθόνες OLED, η παρακολούθηση ενός καναλιού για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει την εκτύπωση του ίδιου του λογότυπου και να κάψει την ίδια την οθόνη.
Οι οθόνες είναι εξαιρετικές αν παρακολουθείτε ταινίες (με αυτόν τον τρόπο δεν κολλάτε στα ίδια pixel για μεγάλο χρονικό διάστημα όπως το λογότυπο του καναλιού), αλλά όχι τηλεόραση.
Και τώρα ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά τα σύγχρονα προβλήματα των οθονών OLED σε φορητές συσκευές και γιατί στην πραγματικότητα μια από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες εφαρμογές, δηλαδή το YouTube, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στο τηλέφωνό μας.
Απλό και απλό, εάν το τηλέφωνό σας χρησιμοποιεί οθόνη OLED, τότε δεν συνιστάται η παρατεταμένη προβολή βίντεο YouTube, ακριβώς για τους λόγους που εξηγήθηκαν παραπάνω. Το ίδιο το καρέ γύρω από το βίντεο θα εξασθενίσει με την πάροδο του χρόνου και θα παραμείνει ως σημείο στην ίδια την οθόνη (όπως συνέβη στην πρώτη φωτογραφία στην αρχή του άρθρου). Αυτό είναι σχεδόν αναπόφευκτο, είτε λόγω της θέρμανσης του τηλεφώνου είτε λόγω της στατικής θέσης ορισμένων pixel στην οθόνη σας, από την απλή παρακολούθηση βίντεο. Όσο περισσότερο παραμένουν ορισμένα pixel σε μια στατική θέση και στην ίδια θέση στην οθόνη σας, τόσο πιο γρήγορα μειώνεται η διάρκεια ζωής της οθόνης OLED. Επομένως, τώρα θα σας δείξουμε τρόπους με τους οποίους μπορείτε να αποφύγετε αυτό το πρόβλημα ή να το αποτρέψετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Σε αυτό το σημείο, οι κατασκευαστές γνωρίζουν πολύ καλά τα πιθανά προβλήματα και έχουν ήδη λάβει μια σειρά από έξυπνα βήματα για να αποφύγουν το κάψιμο, αλλά τι μπορείτε να κάνετε για αυτό;
Εάν η οθόνη σας έχει ήδη καεί, δεν μπορείτε να κάνετε πολλά για να αντιστρέψετε τη ζημιά. Υπάρχουν εφαρμογές στο Play Store που ισχυρίζονται ότι αντιστρέφουν το πρόβλημα, αλλά μάλλον θα καταλήξουν να «κάψουν» την υπόλοιπη οθόνη για να ταιριάζει με τα χρώματα, κάτι που δεν είναι πραγματικά ιδανικό. Εάν ανησυχείτε για το πρόβλημα, υπάρχουν ορισμένα προληπτικά μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής της οθόνης σας και να αποτρέψετε το τρομερό αποτέλεσμα:
- Διατηρήστε τη φωτεινότητα της οθόνης σας χαμηλή. Η αυξημένη φωτεινότητα απαιτεί περισσότερο ρεύμα και επομένως μειώνει τη διάρκεια ζωής.
- Συντομεύστε το χρονόμετρο απενεργοποίησης της οθόνης. Η απενεργοποίηση της οθόνης όταν δεν χρησιμοποιείται θα αποτρέψει την εμφάνιση στατικών εικόνων.
- Χρησιμοποιήστε τη λειτουργία Immersive όταν είναι διαθέσιμη. Αυτό αποκρύπτει τη γραμμή ειδοποιήσεων, ώστε τα στατικά εικονίδια να μην εμφανίζονται. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε ένα πρόγραμμα εκκίνησης που προσφέρει παρόμοια δυνατότητα, καθώς και επιλογές διαφανούς γραμμής πλοήγησης και συρταριού εφαρμογών.
- Επιλέξτε ταπετσαρία με πιο σκούρα χρώματα και αλλάξτε την κάθε τόσο.
- Χρησιμοποιήστε πληκτρολόγια που προσφέρουν πιο σκούρα θέματα για να αποτρέψετε την υποβάθμιση του χρώματος στο κάτω μισό της οθόνης.
Τα σύγχρονα πάνελ έχουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τα πρώτα OLED smartphone και ακόμη και τότε σπάνια κάνουν εγγραφή. Απλώς μην αφήνετε μια στατική εικόνα στην οθόνη 24/7 με τη φωτεινότητα ρυθμισμένη στο μέγιστο! Αυτές είναι μερικές μόνο από τις συμβουλές που η ομάδα μας θα σας συμβούλευε να ακολουθήσετε για να αποφύγετε πιθανά προβλήματα με την οθόνη σας.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις Καινοτομίες του Κόσμου, ακολουθήστε μας στο δικό μας μεσα ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ επί -
Facebook – https://www.facebook.com/topcasebulgaria/
Ίνσταγκραμ – https://www.instagram.com/topcasebulgaria/
Αφήστε μια απάντηση