Τηλέφωνα που ξεκλειδώνονται με μία μόνο φωτογραφία;
Πόσο ασφαλές είναι το smartphone σας από πιθανούς χάκερ; Ελπίζω να χρησιμοποιείτε κάποιο είδος συστήματος ασφαλείας στο gadget σας για να προστατεύσετε το απόρρητό σας.
Επί του παρόντος, υπάρχουν διάφοροι τρόποι κλειδώματος και ξεκλειδώματος των τηλεφώνων μας – δακτυλικά αποτυπώματα, ίριδες, κωδικοί πρόσβασης, μοτίβα, αναγνώριση προσώπου και πολλά άλλα.
Ωστόσο, δεδομένου ότι η Apple έκανε την κύρια τάση της τεχνολογίας Face ID με τα iPhone X, XS, XS Max και XR, η αναγνώριση προσώπου είναι πλέον ένα κοινό βιομετρικό χαρακτηριστικό στα περισσότερα smartphone. Αυτό, φυσικά, επιτρέπει στον χρήστη να ξεκλειδώσει το τηλέφωνο απλά κοιτώντας το.
Δυστυχώς, πολλά smartphone που εφαρμόζουν επί του παρόντος το σύστημα αναγνώρισης προσώπου εξακολουθούν να είναι ευάλωτα στο απλούστερο χάκ όλων - μια φωτογραφία του ιδιοκτήτη.
Διαβάστε παρακάτω και δείτε γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε την αναγνώριση προσώπου σε ορισμένα τηλέφωνα.
Η αναγνώριση προσώπου δεν είναι ασφαλής
Μια μελέτη από την ολλανδική ομάδα προστασίας καταναλωτών Consumentenbond αποκάλυψε ότι πολλά smartphone που χρησιμοποιούν αναγνώριση προσώπου για βιομετρική ασφάλεια μπορούν εύκολα να ξεγελαστούν με μία μόνο φωτογραφία.
Οι ερευνητές δοκίμασαν συνολικά 110 τηλέφωνα και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι 42 από αυτά θα μπορούσαν εύκολα να ξεγελαστούν από μια εικόνα των ιδιοκτητών τους. Η αναφορά δεν αποκαλύπτει την ποιότητα των φωτογραφιών που χρησιμοποιήθηκαν, αλλά αναφέρει ότι χρησιμοποιούν καλές φωτογραφίες πορτρέτου για τις δοκιμές τους.
Επομένως, μπορούμε με ασφάλεια να υποθέσουμε ότι οι φωτογραφίες που ανεβαίνουν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το Instagram θα μπορούν εύκολα να ξεγελάσουν το σύστημα αναγνώρισης προσώπου.


Η αναγνώριση προσώπου είναι απαράμιλλη
Αν και 42 από τα τηλέφωνα είναι ευάλωτα στο ξεκλείδωμα φωτογραφιών, 68 συσκευές, συμπεριλαμβανομένων τηλεφώνων με Face ID και νεότερων μοντέλων από τη Samsung, τη Lenovo, τη Motorola και την HTC, δεν κινδυνεύουν από αυτήν τη μέθοδο.
Επιπλέον, πολλά μοντέλα μπορούν να ξεκλειδωθούν με μια φωτογραφία, αλλά οι χρήστες μπορούν να βελτιώσουν τις ρυθμίσεις αναγνώρισης προσώπου για να κάνουν την ίδια την αναγνώριση πιο δύσκολη.
Παρατηρήσαμε επίσης ότι τα περισσότερα από τα πιο ασφαλή τηλέφωνα είναι νεότερα μοντέλα (το πιο προφανές με τα τηλέφωνα Samsung Galaxy). Αυτό υποδηλώνει ότι οι κατασκευαστές τηλεφώνων έχουν αλλάξει συστήματα αναγνώρισης προσώπου και βελτιώνουν συνεχώς τα βιομετρικά τους στοιχεία.
Γιατί αυτά τα νεότερα τηλέφωνα είναι ανθεκτικά στο ξεκλείδωμα φωτογραφιών; Λοιπόν, έχουν πιο εξελιγμένο υλικό αναγνώρισης προσώπου που παρακολουθεί πρόσωπα σε 3D.
Η Apple, συγκεκριμένα, χρησιμοποιεί μια μπροστινή κάμερα υπερύθρων, ένα σποτ και έναν προβολέα στο σύστημα αναγνώρισης προσώπου.
Αυτοί οι αισθητήρες συνεργάζονται για να γεμίσουν το πρόσωπό σας με 30.000 αόρατες κουκκίδες που παρακολουθούν το πρόσωπό σας σε 3D και στη συνέχεια δημιουργούν ένα μοντέλο που είναι αποθηκευμένο με ασφάλεια στο τηλέφωνο. Κάθε φορά που το κοιτάτε, το σύστημα συγκρίνει το μοντέλο προσώπου για να ταιριάζει με αυτό που βλέπει.
Άλλα τηλέφωνα χρησιμοποιούν παρόμοιες μεθόδους, αλλά το Face ID της Apple εξακολουθεί να οδηγεί τον δρόμο.
Είναι αρκετά ασφαλές το χαρακτηριστικό αναγνώρισης προσώπου της Huawei;
Το Huawei Mate 20 Pro είναι η πρώτη προσπάθεια της Huawei να συμπεριλάβει μια μέθοδο τρισδιάστατης σάρωσης προσώπου, η οποία θεωρητικά λειτουργεί πανομοιότυπα με το Face ID της Apple. Αλλά μια πρόσφατη ανακάλυψη από το Android Pit δείχνει ότι η 3D αναγνώριση προσώπου του Huawei Mate 20 Pro μπορεί να ξεκλειδωθεί από κάποιον που έχει κάποια ομοιότητα με τον αρχικό κάτοχο του τηλεφώνου.
Σύμφωνα με την αναφορά, το Mate 20 Pro κυκλοφόρησε στο γραφείο για να δουν όλοι και να δοκιμάσουν το τηλέφωνο. Κατά τη διάρκεια αυτής της επίδειξης, ένα άτομο που είχε μια μικρή ομοιότητα με τον κάτοχο του τηλεφώνου μπόρεσε να ξεκλειδώσει το τηλέφωνο χρησιμοποιώντας τη λειτουργία ξεκλειδώματος προσώπου.
Έγιναν επαναληπτικές δοκιμές μόνο για να συμβεί ξανά το ίδιο..
Η δικαιολογία της Huawei είναι ότι εκδίδουν μια δήλωση αποποίησης ευθυνών λέγοντας ότι η δυνατότητα 3D ξεκλειδώματος με το πρόσωπο είναι επί του παρόντος μη ασφαλής. Ωστόσο, αυτό αποτυγχάνει να απαντήσει στο ερώτημα πώς δύο άτομα με παρόμοια χαρακτηριστικά (που δεν είναι δίδυμα) μπόρεσαν να ξεκλειδώσουν το ίδιο τηλέφωνο. πλακάκια κουζίνας
Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι υπάρχουν πολλά βασικά χαρακτηριστικά που διακρίνουν τα δύο πρόσωπα, παρόλο που έχουν πυκνά γένια και κοντά μαλλιά. Οι δύο άνδρες έχουν διαφορετικό χρώμα δέρματος, διαφορετικό περίγραμμα και χρώμα ματιών. Αυτό δεν είναι όλο. Ο ένας φοράει και γυαλιά και ο άλλος όχι.
Και οι δύο συσκευές Mate 20 Pro εκτελούν την ίδια έκδοση λογισμικού, με αριθμό έκδοσης 9.0.0.113 (C432E10R1P16). Δεδομένου ότι και τα δύο προϊόντα ήταν παραλλαγές προπαραγωγής, η πιο εύκολη εξήγηση εδώ θα μπορούσε να είναι ότι και τα δύο μοντέλα διαθέτουν λογισμικό που δεν μπορεί να αναπτυχθεί με τις μονάδες που πωλούνται.
Είτε έτσι είτε αλλιώς, η Huawei δεν έχει ακόμη πει επίσημα τίποτα για το θέμα.


Αφήστε μια απάντηση